Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki (takie jak na zdjęciu)
- 2 cebule
- 6 jajek
- kawałek boczku
- pieprz czarny, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy sporo oleju (na 1 cm wysokości
patelni). Ziemniaki obieramy, kroimy na połowy i w talarki. Cebule obieramy i
kroimy w piórka, a boczek w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzucamy
na patelnię. Smażymy aż ziemniaki zmiękną. Następnie odsączamy z oleju i przekładamy do
miski. Dodajemy jajka oraz doprawiamy pieprzem i solą. Z patelni odlewamy
większość oleju i przelewamy masę jajeczną. Smażymy aż tortilla zetnie się na
brzegach, zezłości na spodzie i możliwe będzie jej przewrócenie na drugą
stronę. Wówczas wykonujemy tę czynność przy pomocy talerza i smażymy jeszcze
kilka minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz