piątek, 25 września 2015

Tortilla de patatas z boczkiem

Jedno z moich ulubionych śniadań. Tłuste i trochę ciężkie, ale smak wszystko rekompensuje. Proste składniki, niewyszukane przyprawy. Można dorzucić dowolne składniki. Polecam jeść zagryzając orzeźwiającego pomidora.

Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki (takie jak na zdjęciu)
- 2 cebule
- 6 jajek
- kawałek boczku
- pieprz czarny, sól
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy sporo oleju (na 1 cm wysokości patelni). Ziemniaki obieramy, kroimy na połowy i w talarki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, a boczek w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzucamy na patelnię. Smażymy aż ziemniaki zmiękną. Następnie odsączamy z oleju i przekładamy do miski. Dodajemy jajka oraz doprawiamy pieprzem i solą. Z patelni odlewamy większość oleju i przelewamy masę jajeczną. Smażymy aż tortilla zetnie się na brzegach, zezłości na spodzie i możliwe będzie jej przewrócenie na drugą stronę. Wówczas wykonujemy tę czynność przy pomocy talerza i smażymy jeszcze kilka minut. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz