środa, 23 września 2015

Pietruszkowe pesto

Bomba witaminowa, niezwykle przydatna przed nadchodzącymi, zimnymi dniami. Pesto idealne do grzanek czy makaronu z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Każdy znajdzie swoje ulubione zastosowanie :).

Składniki:
- 1 spora natka pietruszki
- 6 łyżek oliwy/oleju
- 4 łyżki podprażonych pestek słonecznika
- 4 łyżki startego sera Grana Padano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (można zastąpić świeżym)
- sok z ćwiartki cytryny
- sól, pieprz cayenne

Przygotowanie:
Łączymy natkę z oliwą/olejem i blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy przez krótką chwilę. Całość doprawiamy pieprzem cayenne i solą. Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz