Składniki:
- 2 szklanki suchego, pełnoziarnistego makaronu penne
- 2 niewielkie, czerwone papryki
- 1 średniej wielkości pomidor obrany ze skórki
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 szklanki startego sera Grana Padano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka masła
- pieprz cayenne, sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. Papryki układamy na
blasze i pieczemy ok. 25 minut. Po 15 minutach dokładamy nieobrane ząbki
czosnku i pieczemy do końca razem z paprykami. Upieczone papryki i czosnek
studzimy, obieram, ostrożnie usuwamy nasiona z papryk i umieszczamy warzywa w misce.
Dodajemy pietruszkę i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość blendujemy (ja nie
byłam zbyt dokładna), przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat, doprawiamy i
gotujemy aż do odparowania większości wody. Następnie dodajemy ser oraz masło,
ściągamy garnek z kuchenki i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy, odcedzamy i
wrzucamy do sosu. Dodajemy łyżkę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i całość
dokładnie mieszamy. Gotowe!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity makaron:)
OdpowiedzUsuń