sobota, 19 września 2015

Pełnoziarniste penne w sosie z pieczonej papryki i czosnku

Często jest tak, że trafię na pewne połączenia smaków czy sposób przyrządzenia potrawy, które zachowuję w głowie lub na papierze na później. Tak też było w przypadku pieczonych papryk i czosnku. Kiedyś w formie dipu, tym razem pojawiły się u mnie jako baza sosu do makaronu. Zupełnie nowe smaki.

Składniki:
- 2 szklanki suchego, pełnoziarnistego makaronu penne
- 2 niewielkie, czerwone papryki
- 1 średniej wielkości pomidor obrany ze skórki
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 szklanki startego sera Grana Padano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka masła
- pieprz cayenne, sól

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. Papryki układamy na blasze i pieczemy ok. 25 minut. Po 15 minutach dokładamy nieobrane ząbki czosnku i pieczemy do końca razem z paprykami. Upieczone papryki i czosnek studzimy, obieram, ostrożnie usuwamy nasiona z papryk i umieszczamy warzywa w misce. Dodajemy pietruszkę i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość blendujemy (ja nie byłam zbyt dokładna), przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat, doprawiamy i gotujemy aż do odparowania większości wody. Następnie dodajemy ser oraz masło, ściągamy garnek z kuchenki i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy, odcedzamy i wrzucamy do sosu. Dodajemy łyżkę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i całość dokładnie mieszamy. Gotowe!


2 komentarze: