Składniki (na formę o średnicy ok. 20cm):
- ½ porcji ciasta na wytrawną tartę (przepis tutaj)
- 250g cukinii
- 3 pomidory suszone
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 120g bryndzy
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka startego sera Grana Padano
- pieprz czarny, sól, suszony tymianek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto na tartę rozwałkowujemy, wykładamy do
formy, nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do lodówki na 30
minut. Następnie pieczemy ok. 15 minut w 150 stopniach (termoobieg). W tym
czasie rozgrzewamy na patelni olej. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce.
Cebulę, czosnek i pomidory suszone drobno kroimy, podsmażmy. Następnie dodajemy
przygotowaną cukinię, doprawiamy pieprzem, odrobiną tymianku i solą. Całość smażymy ok. 7-10
minut. W misce łączymy jajka, jogurt grecki i bryndzę. Masę doprawiamy pieprzem
i solą. Podsmażoną cukinię wykładamy na podpieczony spód tarty. Zalewamy całość
masą jajeczną, układamy pomidorki i posypujemy Grana Padano. Pieczemy 25-30
minut w 150 stopniach (termoobieg). Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz