niedziela, 16 sierpnia 2015

Burgery z białym serem i sałatką

Nie jestem w stanie powiedzieć, który składnik burgera tak bardzo podkreśla jego smak. Wydaje mi się, że wszystkie łącznie idealnie się komponują. Zrezygnowałam już dawno z gotowych bułek do hamburgerów. Obecnie zdecydowanie preferuję te własnej roboty lub dowolne z piekarni. Kanapka wydaje się bardzo wysoka, ale po ściśnięciu da się ją bez problemu zjeść :).

Składniki (na 2 hamburgery):
- 2 bułki z ziarnami
- ok. 30dag wołowego mięsa mielonego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu Worcester
- 2 grube plastry sera typu włoskiego (capreggio)
- kilka liści sałaty (u mnie rzymska)
- 1 ogórek małosolny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 3 pomidory suszone w oleju
- 1 łyżeczka oleju z pomidorów suszonych
- ketchup
- pieprz cayenne, sól, pieprz czarny
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy mięso, jajko, sos Worcester oraz doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i formujemy dwa, dość grube kotlety. W osobnej misce łączymy musztardę, majonez, miód, drobno pokrojone pomidory suszone i łyżeczkę oleju, w którym są przechowywane. Doprawiamy pieprzem cayenne i solą. Sałatę kroimy w cienkie paski, a ogórek w drobną kostkę. Dorzucamy je do dressingu i mieszamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy kilka minut i przewracamy na drugą stronę. Następnie układamy na każdym z nich po plastrze sera i smażymy dalej. Bułki przekrawamy i opiekamy w tosterze. Ich dolne części smarujemy ketchupem. Na to kładziemy usmażone kotlety, następnie sałatkę i górną część bułki. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz