Składniki (na 2 hamburgery):
- 2 bułki z ziarnami
- ok. 30dag wołowego mięsa mielonego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu Worcester
- 2 grube plastry sera typu włoskiego (capreggio)
- kilka liści sałaty (u mnie rzymska)
- 1 ogórek małosolny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 3 pomidory suszone w oleju
- 1 łyżeczka oleju z pomidorów suszonych
- ketchup
- pieprz cayenne, sól, pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i
wrzucamy do miski. Następnie dodajemy mięso, jajko, sos Worcester oraz doprawiamy
czarnym pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i formujemy dwa, dość grube
kotlety. W osobnej misce łączymy musztardę, majonez, miód, drobno pokrojone
pomidory suszone i łyżeczkę oleju, w którym są przechowywane. Doprawiamy
pieprzem cayenne i solą. Sałatę kroimy w cienkie paski, a ogórek w drobną
kostkę. Dorzucamy je do dressingu i mieszamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy
olej. Kotlety smażymy kilka minut i przewracamy na drugą stronę. Następnie
układamy na każdym z nich po plastrze sera i smażymy dalej. Bułki przekrawamy i
opiekamy w tosterze. Ich dolne części smarujemy ketchupem. Na to kładziemy
usmażone kotlety, następnie sałatkę i górną część bułki. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz