piątek, 7 sierpnia 2015

Pełnoziarniste świderki w zielonym sosie

Jeden z tych przepisów, kiedy za bardzo nie wiemy co zjeść na obiad. W dodatku obiad bez mięsa, którego nie jem zbyt dużo. Dawno nie było w mojej kuchni brokułu, dlatego zdecydowałam się na niego. Pozostałe składniki idealnie wkomponowały się w gęsty sos i orzeźwiły go. Polecam!

Składniki:
- 2 szklanki suchego, pełnoziarnistego makaronu świderki
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała, podłużna papryka
- 4 pomidory suszone w oleju
- 7-8 łyżek jogurtu greckiego
- kawałek sera Grana Padano
- pieprz czarny, sól
- olej

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony na różyczki. Równocześnie gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażamy. Pomidory suszone drobno kroimy i dorzucamy na patelnię. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy je do papryki i pomidorów, podsmażamy ok. 2 minuty. Ugotowany brokuł odsączamy z wody i miażdżymy tłuczkiem (nie trzeba być przesadnie dokładnym). Następnie dodajemy go do reszty warzyw, mieszamy, wlewamy jogurt i przyprawiamy. Całość łączymy z makaronem, posypujemy Grana Padano i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz