Składniki:
- 2 szklanki suchego, pełnoziarnistego makaronu świderki
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała, podłużna papryka
- 4 pomidory suszone w oleju
- 7-8 łyżek jogurtu greckiego
- kawałek sera Grana Padano
- pieprz czarny, sól
- olej
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony
na różyczki. Równocześnie gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i
dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażamy. Pomidory suszone drobno kroimy
i dorzucamy na patelnię. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy je
do papryki i pomidorów, podsmażamy ok. 2 minuty. Ugotowany brokuł odsączamy z
wody i miażdżymy tłuczkiem (nie trzeba być przesadnie dokładnym). Następnie
dodajemy go do reszty warzyw, mieszamy, wlewamy jogurt i przyprawiamy. Całość
łączymy z makaronem, posypujemy Grana Padano i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz