sobota, 22 sierpnia 2015

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Całe wieki miałam w głowie ten pomysł na obiad, aż w końcu danie pojawiło się na moim stole. Planowałam przygotować klopsiki z mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego, ale ponieważ w domu było akurat drobiowo-wieprzowe, zdecydowałam się na nie. I to był dobry wybór! Smak okazał się bardzo ciekawy. Całe danie świetnie się komponuje i można się nim porządnie najeść :).

Składniki:
- ok. 25dag mięsa drobiowo-wieprzowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- ¼ pęczka pietruszki
- 2 pomidory suszone
- ¼ namoczonej bułki
- 2 porcje makaronu spaghetti
- 1 jajko
- 1 szklanka drobno startego sera Grana Padano
- garść liści świeżej bazylii
- pieprz cayenne, sól, pieprz czarny, suszone oregano
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:
W misce łączymy mięso, drobno posiekaną pietruszkę, ¾ szklanki Grana Padano, bułkę, jajko oraz pokrojone drobno 1 ząbek czosnku i ½ cebuli. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Z mięsa formujemy małe kulki, obtaczamy je w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Na osobnej patelni podsmażany na oleju drugą połówkę cebuli. Następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę pozostały ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy pomidory, dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz doprawiamy pieprzem cayenne, oregano i solą. Sos gotujemy aż większość wody odparuje. W międzyczasie dodajemy do niego gotowe klopsiki i dusimy je w sosie ok. 15 minut. Kiedy sos jest już gotowy, dodajemy posiekaną bazylię. Makaron gotujemy i dodajemy go do sosu, całość mieszamy. Danie serwujemy posypane resztą sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz