Składniki:
- ok. 25dag mięsa drobiowo-wieprzowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- ¼ pęczka pietruszki
- 2 pomidory suszone
- ¼ namoczonej bułki
- 2 porcje makaronu spaghetti
- 1 jajko
- 1 szklanka drobno startego sera Grana Padano
- garść liści świeżej bazylii
- pieprz cayenne, sól, pieprz czarny, suszone oregano
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce łączymy mięso, drobno posiekaną pietruszkę, ¾
szklanki Grana Padano, bułkę, jajko oraz pokrojone drobno 1 ząbek czosnku i ½
cebuli. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Z mięsa formujemy małe
kulki, obtaczamy je w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, na
złoty kolor. Na osobnej patelni podsmażany na oleju drugą połówkę cebuli.
Następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę pozostały ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę.
Wlewamy pomidory, dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz doprawiamy pieprzem
cayenne, oregano i solą. Sos gotujemy aż większość wody odparuje. W międzyczasie
dodajemy do niego gotowe klopsiki i dusimy je w sosie ok. 15 minut. Kiedy sos
jest już gotowy, dodajemy posiekaną bazylię. Makaron gotujemy i dodajemy go do
sosu, całość mieszamy. Danie serwujemy posypane resztą sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz