piątek, 14 sierpnia 2015

Mini krokieciki w papierze ryżowym

Pyszna i delikatna przekąska. Orientalne smaki i lekki papier ryżowy.

Składniki:
- 12 małych arkuszy papieru ryżowego
- 2 niewielkie marchewki
- 1 noga brokułu
- 25g suszonych grzybów Mun
- ½ czerwonej cebuli
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 25g makaronu chińskiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- olej do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka sproszkowana, pieprz cayenne

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju. Marchewkę i nogę brokułu obieramy i kroimy w cienkie słupki. Sałatę rzymską kroimy w cienkie paski. Grzyby moczymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również kroimy je w paski. Makaron moczymy we wrzącej wodzie ok. 3 minut i drobno kroimy. Na patelnię dorzucamy grzyby oraz pokrojone w słupki marchewki i brokuł. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy sałatę i makaron. Doprawiamy całość sosem sojowym, słodką papryką, pieprzem cayenne i dowolnie przyprawami orientalnymi. Podsmażony farsz ściągamy z ognia, wlewamy olej sezamowy i mieszamy. Arkusze papieru ryżowego zanurzamy z obu stron w letniej wodzie, kładziemy na desce, układamy na nie po kopiatej łyżce farszu i zawijamy jak krokiety. Jeśli ktoś ma ochotę, można podsmażyć je na oleju. Podajemy same lub z dowolnym sosem.


2 komentarze:

  1. uwielbiam papier ryżowy, jest lekki i można w niego napakować, co tylko się chce! super :)
    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń