Składniki:
- 12 małych arkuszy papieru ryżowego
- 2 niewielkie marchewki
- 1 noga brokułu
- 25g suszonych grzybów Mun
- ½ czerwonej cebuli
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 25g makaronu chińskiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- olej do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka sproszkowana, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
Podsmażamy je na oleju. Marchewkę i nogę brokułu obieramy i kroimy w cienkie
słupki. Sałatę rzymską kroimy w cienkie paski. Grzyby moczymy zgodnie z
instrukcją na opakowaniu i również kroimy je w paski. Makaron moczymy we wrzącej wodzie
ok. 3 minut i drobno kroimy. Na patelnię dorzucamy grzyby oraz pokrojone w
słupki marchewki i brokuł. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajemy sałatę i
makaron. Doprawiamy całość sosem sojowym, słodką papryką, pieprzem cayenne i
dowolnie przyprawami orientalnymi. Podsmażony farsz ściągamy z ognia, wlewamy
olej sezamowy i mieszamy. Arkusze papieru ryżowego zanurzamy z obu stron w
letniej wodzie, kładziemy na desce, układamy na nie po kopiatej łyżce farszu i zawijamy
jak krokiety. Jeśli ktoś ma ochotę, można podsmażyć je na oleju. Podajemy same lub z dowolnym sosem.
uwielbiam papier ryżowy, jest lekki i można w niego napakować, co tylko się chce! super :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Pysznie wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuń