Składniki:
- 250g herbatników pełnoziarnistych
- 100g masła
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 125g sera mascarpone
- 6 plastrów ananasa (z puszki lub świeżego)
- 4 łyżki cukru pudru
- 25ml białego rumu
- 1 gorzka czekolada
- 100ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy spód. Rozdrabniamy herbatniki
i łączymy je z roztopionym masłem. Całość przekładamy do formy na tartę i
dokładnie ugniatamy. Spód wstawiamy do lodówki, a sami zabieramy się za krem.
Mleczko kokosowe przekładamy do miski. Należy uważać na pozostałą w puszce
wodę, której nie potrzebujemy do tego przepisu. Do mleka kokosowego dodajemy
cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe (poza 1 łyżką, którą
pozostawiamy do ozdoby), mascarpone, rum i miksujemy dalej. Plastry ananasa kroimy w
kostkę, dodajemy do masy kokosowej, mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód.
Zagotowujemy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Ostudzoną polewę
przekładamy na tartę, rozsmarowujemy i posypujemy całość pozostałą łyżką
wiórek. Tartę wstawiamy na kilka godzin do lodówki i tam też ją przechowujemy.
Bardzo fajna tarta :)
OdpowiedzUsuń