Składniki (na 12 babeczek):
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- ½ szklanki białego cukru
- szczypta soli
Składniki (na krem):
- ½ szklanki śmietanki 30% do ciast i deserów
- 60g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- garść borówek
Przygotowanie:
Mikserem łączymy ze sobą masło i biały cukier, aż do
uzyskania jednolitej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy jajko i ziarenka wanilii.
Na końcu wlewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i
mieszamy. Łączymy składniki suche z mokrymi i przekładamy masę po równo do papilotek.
Pieczemy ok. 20 minut w 135 stopniach (termoobieg). Następnie przygotowujemy
krem – śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, mieszamy.
Krem wkładamy do lodówki na kilka godzin, a babeczki studzimy. Następnie
dekorujemy je wcześniej przygotowanym kremem i borówkami. Ja przechowuję gotowe babeczki w lodówce i taką opcję
serdecznie polecam :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz