sobota, 24 października 2015

Tarta z pieczonymi burakami

Uwielbiam pieczone buraki. Są delikatne i słodkawe. W zasadzie to lubię to warzywo w każdej postaci, ale pieczone zachowują najlepszy smak. Bardzo pasuje mi połączenie tego warzywa i orzechów włoskich. Do tego wyrazisty ser i delikatny aromat czosnku niedźwiedziego.

Składniki:
- porcja ciasta na wytrawną tartę (przepis tutaj)
- ok. 5 niewielkich buraków
- 200g sera sałatkowego (lub fety)
- garść liści bazylii
- 3 jajka
- 5 kopiatych łyżek jogurtu greckiego
- garść podprażonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- pieprz czarny, sól

Przygotowanie:
Buraki myjemy (nie obieramy), każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy (u mnie zajęło to ponad 2 godziny, piekłam w temperaturze 250 stopni). Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w plastry. Podczas przygotowywania ciasta na tartę dodajemy do niego czosnek niedźwiedzi. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie pieczemy go wstępnie 20 minut w 180 stopniach. W misce łączymy jajka, jogurt grecki i pokrojony ser, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie układamy składniki na podpieczonym spodzie – plastry buraków, na to bazylia, orzechy, na końcu całość zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy następne 30 minut i gotowe!



Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz