Składniki:
- porcja ciasta na wytrawną tartę (przepis tutaj)
- ok. 5 niewielkich buraków
- 200g sera sałatkowego (lub fety)
- garść liści bazylii
- 3 jajka
- 5 kopiatych łyżek jogurtu greckiego
- garść podprażonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Buraki myjemy (nie obieramy), każdy zawijamy w folię
aluminiową i pieczemy (u mnie zajęło to ponad 2 godziny, piekłam w temperaturze
250 stopni). Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w
plastry. Podczas przygotowywania ciasta na tartę dodajemy do niego czosnek
niedźwiedzi. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy i
wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie pieczemy go wstępnie 20 minut w
180 stopniach. W misce łączymy jajka, jogurt grecki i pokrojony ser, doprawiamy
pieprzem i solą. Następnie układamy składniki na podpieczonym spodzie – plastry
buraków, na to bazylia, orzechy, na końcu całość zalewamy masą jajeczną. Tartę
pieczemy następne 30 minut i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz